Cât de bine se simt românii în casele lor: câți se declară mulțumiți de locuințele pe care le au
A deține o locuință este, pentru majoritatea românilor, un vis pe care-l urmăresc toată viața. Nu toți se declară, însă, mulțumiți de spațiul în care ajung să stea.
Mai mult de jumătate dintre români (60%) sunt mulțumiți de spațiul în care locuiesc, arată un studiu efectuat de Reveal Marketing Research, Un procent mai ridicat se înregistrează în rândul respondenților cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani (71%), a celor cu vârsta peste 55 de ani (67%) și a celor care au construit în ultimii doi ani o casă sau care sunt în proces de construcție a unei case (66%).
Doar 9% dintre respondenți declară că sunt nemulțumiți de spațiul în care locuiesc, în special respondenții cu vârsta între 45 și 54 de ani (12%).
Ce caută românii pentru a fi mulțumiți de locuința lor
Din perspectiva românilor care au participat la acest studiu, top 3 elemente care contribuie la menținerea căldurii în locuință sunt geamurile, izolația și materialele de zidărie.
În ceea ce privește eficiența energetică, 8 din 10 respondenți consideră că materialele de zidărie utilizate la construcție favorizează menținerea căldurii în locuință.
Astfel, cei mai mulțumiți sunt cei care locuiesc în case construite din BCA (grad de satisfacție de 69%) și cărămidă (grad de satisfacție de 60%). La polul opus, românii care se declară nemulțumiți sunt cei care locuiesc în case/blocuiri din chirpici și bolțari de beton.
Dacă ne referim strict la locuințe, principalele riscuri care îi îngrijorează pe români sunt costurile de reparatii (55%), factura la curent electric (54%) și costurile de întreținere (54%).
Multe dintre comportamentele de consum ale românilor se reflectă ulterior și-n achizițiile pe care le fac de-a lungul vieții. Cel mai elocvent exemplu e programul Noua Casă. Fondurile alocate pentru acest program se epuizează extrem de repede și mulți au preferat să se împrumute inclusiv în pandemie.
Odată cu noul program, Guvernul a mers pe varianta dublării plafonului – de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Cine vrea să obțină un credit de până la 70.000 de euro trebuie să vină cu un avans de 5%, iar statul garantează în acest caz 50% din valoarea creditului.
Dacă împrumutul sare de 70.000 de euro (și nu depășește 140.000 de euro), însă, avansul trebuie să fie de 15%. Statul garantează, în acest caz, până la 60% din valoarea creditului.